jokerulvirtual.ro

ECONOMIEPOLITICĂ

Alegeri parlamentare 2020. Toate informațiile despre votul de azi. LIVE TEXT

Astăzi, la alegerile parlamentare 2020, românii îi vor alege pe senatorii și deputații care vor fi în Parlamentului României în următorii 4 ani. Secțiile de vot s-au deschis la ora 7:00 dimineața și se vor închide la ora 21:00. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne în cele peste 18.000 de secţii organizate în ţară.

ACTUALIZARE 15:30. O persoană a fost amendată cu 12.500 de lei pentru propagandă electorală şi nepurtarea măştii de protecţie. Incidentul a avut loc într-o secție de votare din Pașcani, județul Iași.

ACTUALIZARE 15:00. Cel mai în vârstă alegător din judeţul Botoşani are 105 ani şi afirmă că a votat la alegerile parlamentare „pentru binele României”.

ACTUALIZARE 14:00. Victor Ponta, președintele Pro România, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că îşi doreşte ca în 2021 România să iasă din criză şi a votat pentru oameni care ştiu să facă acest lucru.

ACTUALIZARE 13:50. Un incident electoral mai puțin întâlnit a avut loc în Constanța. După ce și-a exprimat opțiunea, un bărbat a lăsat buletinul de vot pe masa comisiei de votare, document care ulterior a ajuns la un alt alegător. Votul exprimat de prima persoană a fost anulat.

ACTUALIZARE 13.20. Un bărbat a decedat într-o secție de vot din sectorul 3 al Capitalei.

ACTUALIZARE 12.55. Incendiu la o secție de votare din județul Prahova. Procesul de vot a fost întrerupt.

ACTUALIZARE 12.50. Un bărbat din Râmnicu Vâlcea a fost împiedicat să intre în secția de votare, pentru că nu avea mască de protecție. Când i s-a atras atenția, vâlceanul a devenit recalcitrant, astfel că s-a ales cu o amendă de 3.500 de lei.

ACTUALIZARE 12.45. Un bărbat a votat în Maramureș, deși și-a pierdut cetățenia română în urmă cu 25 de ani. Polițiștii i-au deschis dosar penal pentru fraudă la vot.

ACTUALIZARE 12.10 Polițiștii din Mehedinți au deschis un dosar penal după ce reprezentantul unei primării din județ a oferit daruri mai multor cetățeni pentru ca aceștia să voteze cu un anumit partid.

ACTUALIZARE 12.00. Un bărbat de 81 de ani a murit duminică, în curtea unei secții de votare din județul Argeș.

ACTUALIZARE 11:30 Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a votat în sectorul 6. „Chiar dacă noi suntem un popor latin și implicit emoțional, îi îndemn să voteze cu capul”, a spus el.

ACTUALIZARE 11.20 La o secție de votare din Capitală s-a suspendat procesul de vot întrucât 2 membri ai comisiei au fost confirmați pozitiv cu Covid-19.

ACTUALIZARE 11.00 MAI anuntă primele incidente la alegerile parlamentare 2020. Un bucureștean a fost amendat pentru că a sunat nejustificat la 112 și tot în Capitală trei membri ai birourilor electorale de la secţii diferite au avut nevoie de îngrijiri medicale.

ACTUALIZARE 10.30 Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, și-a exprimat opțiunea de vot în municipiul Huşi, iar la ieșirea de la urne a declarat că a votat pentru „o Românie normală și pentru un viitor al copiilor noştri”.

ACTUALIZARE 9:50 Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat duminică dimineață după ce a votat că aşteaptă de la viitorul Parlament „stabilitate politică, predictibilitate şi mai puţine certuri inutile”.

ACTUALIZARE 9:40 Alexandru Rafila a mers la vot, iar la ieșirea de la urme a declarat că „pentru a reveni la o viață normală e necesar să trecem cu bine peste pandemie. Scopul acestui vot este ca România să depășească această criză și să aibă un sistem sanitar care să performeze”.

ACTUALIZARE 9:15 Președintele Klaus Iohannis a votat. „Fiecare vot contează”, a spus șeful statului. „Alegerile nu se câștigă în sondaje, alegerile se câștigă la urne”, a adăugat președintele.

Citește și Alegeri parlamentare 2020, prezența la vot. Rezultate LIVE de la BEC

ACTUALIZARE 8:50. Lideri ai principalelor partide au mers încă de dimineață la vot.

„Este un moment unic în istoria României recente și care poate să marcheze viața României și a românilor”, a declarat Raluca Turcan, prim- vicepreşedinte PNL, la ieșirea de la urne.

Claudiu Năsui, copreședintele Alianței USR PLUS București, a declarat că votul de duminică este foarte important, iar mesajul pe care l-a adresat românilor este să iasă la vot pentru că „o Românie mai bună este posibilă”.

Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele, a spus că a votat „pentru siguranța unei guvernări responsabile, ca să nu folosească pandemia pentru a-și bate joc de români”.

ACTUALIZARE 8.30. Ludovic Orban a îndemnat românii să iasă la vot și i-a asigurat că măsurile de protecție sunt stricte și că nu este niciun pericol de contaminare dacă sunt respectate.

ACTUALIZARE 8.20. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a votat duminică dimineață la alegerile parlamentare. El i-a îndemnat pe români să meargă la vot, deoarece „este un vot crucial”.

ACTUALIZARE 8.10. Dacian Cioloș a votat la Zalău.

„Să apropiem parlamentul de societatea românească și să facem împreună ce ne dorim”, a declarat Dacian Cioloș.

ACTUALIZARE 7.01. Marcel Vela votează la Caransebeș. „Am votat pentru o lume mai bună”, a spus el.

În București, imediat după ora 7.00 a venit și Gabriela Firea. „Votez cu gândul la oameni”, a spus ea.

ACTUALIZARE 7.00. La Liceul Jean Monnet din București, 10 – 15 persoane erau în fața secției pentru a vota chiar înainte de deschiderea secției. Oamenii spuneau că vor să evite aglomerația care ar putea să se creeze în timpul zilei.

Măsuri speciale de protecţie în secțiile de votare
Citește și: Alegeri parlamentare 2020. Cum puteți vota duminică dacă sunteți carantinați sau izolați

Pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, autorităţile au stabilit mai multe măsuri valabile pentru alegători şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare. Măsurile includ purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor și a obiectelor utilizate în procesul de vot, dar și distanțarea. Iată o listă cu cele mai importante măsuri ce trebuie respectate în secțiile de votare:

purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, a tuturor persoanelor implicate în procesul de vot
distanţarea fizică de cel puțin un metru între participanţii la procesul electoral
dezinfecţia periodică şi după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanţilor la procesul electoral
dezinfecţia sediilor secţiilor de votare
stabilirea, pe cât posibil, a unor circuite separate de intrare şi de ieşire în sediul secţiei de votare
marcarea locurilor de staţionare în sediul secţiei de votare şi în afara acestuia, astfel încât să se asigure menţinerea distanţei fizice
dotarea secţiilor cu flacoane cu soluţie dezinfectantă
asigurarea personalului care va măsura temperatura participanţilor la procesul electoral, la intrarea în sediul secţiei de votare
accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători
alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic
numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, pe durata numărării voturilor, nu poate fi mai mare de 20.
Cum poți afla care este secția de vot unde poți vota
Citește și: Alegeri parlamentare 2020. Arafat: Românii cu drept de vot vor putea circula fără restricții până la ora 01.00

La alegerile parlamentare 2020, alegătorii pot vota doar la secția unde sunt arondați, pe care o pot afla de pe pagina web a Registrului Electoral. Este necesară completarea a trei câmpuri:

CNP – codul numeric personal
Numele de familie
Codul de verificare pe care îl vedeți pe site
Alegătorii care au viză de flotant, dar nu s-au înscris în Registrul Electoral, care se face printr-o cerere înaintată la primărie, trebuie să votați la secția unde este arondată adresa respectivă.

Cu ce acte votezi la alegerile parlamentare din 2020
Citește și: Alegeri parlamentare 2020. Cum arată buletinele de vot

La alegerile parlamentare 2020 din 6 decembrie, alegătorii trebuie să aibă acte când ajung la secția de votare care să le dovedească identitatea, în baza cărora își pot exprima dreptul la vot. Lista de documente este stabilită prin art. 83 din Legea 208/2015.

Pentru alegerile parlamentare din decembrie 2020, potrivit Deciziei 35/2020 a BEC, alegătorii pot vota cu documente al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară pot vota cu:

cartea de identitate;
cartea electronică de identitate;
cartea de identitate provizorie;
buletinul de identitate;
pașaportul diplomatic;
pașaportul diplomatic electronic;
pașaportul de serviciu;
pașaportul de serviciu electronic;
carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
Duminică, la alegerile parlamentare 2020, secțiile de votare se închis la ora 21:00, când preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară încheierea procesului de vot. Alegătorii care la ora 21:00 se află în sediul secţiei de votare, dar și cei care sunt la rând, în afara sediului, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59, iar în acest sens vor primi bonuri de ordine cu ştampila de control a secţiei .sursa digi 24

Arată mai mult

Articole din aceeași categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button