jokerulvirtual.ro

ECONOMIEPOLITICĂ

Bărbat înarmat cu un pistol și 500 de gloanțe, arestat la Washington în apropierea Capitoliului

Un bărbat puternic înarmat a fost reținut vineri seara la Washington, în condițiile în care capitala federală este în alertă maximă înainte de învestirea noului președinte. Suspectul, având asupra lui un pistol și 500 de gloanțe, le-a prezentat agenților un permis fals de intrare în zona din jurul Capitoliului, unde sunt instalate numeroase puncte de control și unde miercuri va avea loc ceremonia de învestire a lui Joe Biden.

Bărbatul arestat se numește Wesley Allen Beeler, are 31 de ani și este originar din Virginia. El a încercat să intre în zona de securitate la bordul unei camionete. Când agenții îi verificau actele, au observat că avea abțibilduri lipite pe geamurile mașinii pe care scria „Dacă vin să vă ia armele, dați-le gloanțele mai întâi”. Întrebat dacă are o armă, bărbatul a recunoscut că da, iar la percheziții polițiștii au găsit pistolul încărcat, dar și multe rezerve de gloanțe.

Potrivit presei americane, mama sa a fost șocată să audă că fiul său a fost arestat. Acesta, care ar lucra pentru o firmă privată de securitate, îi spusese că se duce la Washington pentru a securiza centrul orașului. Părinții săi spun că Beeler a lucrat în aviația militară, iar în ultima săptămână a făcut ture de noapte în Washington. În trecut, el ar fi asigurat securitatea la o proprietate a Ambasadei Arabiei Saudite, iar părinții nu au fost mirați să afle că avea armament în mașină.

Bărbatul a apărut sâmbătă în fața unui judecător, care a emis un ordin de restricție. Suspectul nu mai are voie să intre în Washington decât pentru a se prezenta la proces.

Washingtonul arată ca o fortăreață în plin asediu
Tensiunea rămâne la cote ridicate în Washington, D.C., cu patru zile înainte de învestirea lui Joe Biden.

Capitala Statelor Unite s-a transformat în această perioadă într-o adevărată fortăreață. Uriașa operațiune de securitate a fost preluată de Secret Service, iar în ea sunt implicate, într-un fel sau altul, toate marile agenții de securitate. La tot acest peisaj se adaugă și cei 25.000 de militari din Garda Națională trimiși în Washington D.C., de cinci ori mai mulți față de trupele americane prezente în Irak și Afganistan.

După ce Capitoliul a fost luat cu asalt de susţinătorii lui Donald Trump, la 6 ianuarie, în Washington au fost adoptate măsuri de protecţie excepţionale. Blocuri de beton şi garduri de sârmă ghimpată înalte de 3 metri au apărut pe străzile din Washington pentru a izola zonele sensibile.

Teamă de atacuri
Autorităţile se tem de izbucnirea unor noi violenţe la ceremonia de depunere a jurământului de către următorul preşedinte al SUA, Joe Biden. De obicei, ceremonia de învestitură reprezintă, la fiecare patru ani, o ocazie pentru ca sute de mii de americani să se deplaseze în capitală, să cumpere produse special create pentru aceast eveniment, cu efigia preşedintelui, şi să îl urmărească pe acesta de pe esplanada Capitoliului cum depune jurământul.

Anul acesta însă, National Mall, uriaşa esplanadă de la poalele Capitoliului, va fi închisă publicului. Doar persoanele acreditate în mod corespunzător vor putea intra în zona în care patrulează mii de militari.

Zona Capitoliului nu a mai cunoscut asemenea măsuri de securitate de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Nimic nu trebuie lăsat la voia întâmplării, iar serviciile de securitate, fie că vorbim de FBI, Secret Service sau Departamentul de Securitate Internă, au motive serioase să fie precaute.

„Ceea ce știu este că există anumite discuții (pe rețelele sociale, n.red.) după evenimentele de săptămâna trecută”, a declarat Chad Wolf, fost director DHS.

Mai exact, agențiile americane au interceptat diverse discuții între extremiști, privind organizarea de proteste violente. Așa că au trecut la acțiune: au instalat filtre de securitate, baricade și panouri care scanează. Au ridicat garduri de trei metri înălțime în jurul Capitoliului, au montat sârmă ghimpată pe unele dintre ele, în timp ce National Mall, celebra esplanadă dintre sediul Congresului și Memorialul Lincoln, a fost închisă.

Metroul nu mai oprește în stațiile din zona Capitoliului, o altă măsură luată după violențele din sediul Congresului. Măsuri aspre de securitate au fost luate în toate cele 50 de state americane, de teama unor atacuri asupra clădirilor guvernamentale.sursa digi 24

Arată mai mult

Articole din aceeași categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button