jokerulvirtual.ro

POLITICĂ

Europa pășește timid spre o “normalitate” post-izolare

Europa încearcă treptat să reintre în normal, pe măsură ce restricțiile sunt ridicate în majoritatea țărilor, din cauza răspândirii tot mai lente a coronavirusului. Muzeul Spionajului din Berlin și-a deschis porțile după mai multe săptămâni, barurile din centrul Romei au început sa ofere servicii de livrare, iar austriecii au făcut coadă în fața frizeriilor din Viena.

Masca, accesoriu obligatoriu

Italia, Spania, Grecia, Portugalia și Germania au relaxat multe dintre restricții în cursul zilei de astăzi, iar asta face ca Europa să se reîntoarcă la viața publică și la o nouă normalitate. E mai lentă și mai puțin dinamică decât înainte, iar unele restricții rămân valabile mai multe săptămâni sau chiar luni de acum înainte. Accesoriul obligatoriu devine masca, o dovadă evidentă a schimbărilor.

Restricțiile au pus presiune pe economie, iar redeschiderea parțială e totuși departe de normalitatea de dinaintea epidemiei. Conform unui scenariu optimist publicat vineri de Banca Centrală Europeană, economia Zonei Euro se va contracta cu 5% anul acesta. Alte situații grave presupun o scădere de 8 până la 12%, iar aceasta nu își va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei decât abia spre finalul anului 2022. Cu peste 120.000 de decese înregistrate în Europa, liderii sunt precauți cu repornirea economiei, din cauza îngrijorărilor unei noi creșteri a cazurilor de infectare care vor face criza mai dură și de lungă durată.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că un al doilea val de îmbolnăviri este un “scenariu realist”, iar întrebarea-cheie este “dacă infecțiile pot fi ținute la nivel local, iar pacienții izolați rapid”.

Sursa
Bloomberg
Arată mai mult

Articole din aceeași categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button