jokerulvirtual.ro

POLITICĂ

Orașele renunță la mașini și fac loc bicicletei

Orașele din toată lumea au cunoscut o reducere a numărului de mașini alimentate cu combustibili fosili pe străzile acestora în timpul izolării la domiciliu, iar unele dintre ele au în plan să fie și în continuare așa. Cum carantina a ținut majoritatea oamenilor în case, străzile aglomerate și sufocate de poluare din întreaga lume s-au transformat în spații goale, tulburător de liniștite. Cea mai evidentă absență este cea a mașinilor, parcate în locuri special amenajate sau pe străduțe secundare. Această lipsă a mașinilor a contribuit la o scădere importantă a emisiilor de dioxid de carbon, poluanților cum ar fi dioxidul de azot și a particulelor fine, iar efectul asupra prețului petrolului a fost mai degrabă o implozie. Unele orașe au transformat temporar străzile goale în zone exclusiv pietonale sau dedicate ciclismului pentru a ușura mișcarea păstrând în același timp și distanțarea socială.

Între timp, Milano, epicentrul epidemiei de coronavirus în Italia, a anunțat că va transforma 35 km de străzi în zone dedicate ciclismului. Impactul pandemiei asupra mediului a fost uimitor. Emisiile de carbon rezultate din arderea de combustibili fosili au scăzut cu 5.7%, un record. De la jumătatea lunii ianuarie până la jumătatea lunii februarie, emisiile de carbon ale Chinei au scăzut cu 25%. În Delhi, orașul cu cea mai scăzută calitate a aerului din lume, poluarea a fost redusă cu circa 75% după ce traficul a scăzut cu 59%.

Suntem departe de abandonul mașinilor, dar pe măsură ce omenirea caută să-și revină după șocul provocat de pandemia de Covid-19, poate dorința de a împiedica o altă urgență mortală, și anume poluarea care ucide anual 4.2 milioane de persoane, va deveni mai puternică.

“Această criză provocată de noul virus ne lasă să vedem cum ar arăta o lume schimbată, cu mult mai puține mașini și cu un aer mult mai curat”, a declarat Claudia Adriazola-Steil, directorul adjunct al Programului Urban de Mobilitate al Institutului de Resurse Mondiale.

Sursa
BBC
Arată mai mult

Articole din aceeași categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button