Orașele renunță la mașini și fac loc bicicletei

Orașele din toată lumea au cunoscut o reducere a numărului de mașini alimentate cu combustibili fosili pe străzile acestora în timpul izolării la domiciliu, iar unele dintre ele au în plan să fie și în continuare așa. Cum carantina a ținut majoritatea oamenilor în case, străzile aglomerate și sufocate de poluare din întreaga lume s-au transformat în spații goale, tulburător de liniștite. Cea mai evidentă absență este cea a mașinilor, parcate în locuri special amenajate sau pe străduțe secundare. Această lipsă a mașinilor a contribuit la o scădere importantă a emisiilor de dioxid de carbon, poluanților cum ar fi dioxidul de azot și a particulelor fine, iar efectul asupra prețului petrolului a fost mai degrabă o implozie. Unele orașe au transformat temporar străzile goale în zone exclusiv pietonale sau dedicate ciclismului pentru a ușura mișcarea păstrând în același timp și distanțarea socială.
Între timp, Milano, epicentrul epidemiei de coronavirus în Italia, a anunțat că va transforma 35 km de străzi în zone dedicate ciclismului. Impactul pandemiei asupra mediului a fost uimitor. Emisiile de carbon rezultate din arderea de combustibili fosili au scăzut cu 5.7%, un record. De la jumătatea lunii ianuarie până la jumătatea lunii februarie, emisiile de carbon ale Chinei au scăzut cu 25%. În Delhi, orașul cu cea mai scăzută calitate a aerului din lume, poluarea a fost redusă cu circa 75% după ce traficul a scăzut cu 59%.
Suntem departe de abandonul mașinilor, dar pe măsură ce omenirea caută să-și revină după șocul provocat de pandemia de Covid-19, poate dorința de a împiedica o altă urgență mortală, și anume poluarea care ucide anual 4.2 milioane de persoane, va deveni mai puternică.
“Această criză provocată de noul virus ne lasă să vedem cum ar arăta o lume schimbată, cu mult mai puține mașini și cu un aer mult mai curat”, a declarat Claudia Adriazola-Steil, directorul adjunct al Programului Urban de Mobilitate al Institutului de Resurse Mondiale.