jokerulvirtual.ro

ECONOMIEPOLITICĂ

Ornitorincii dispar în ritm alarmant. Oamenii de știință cer să fie declarați specie „amenințată”

Cercetătorii australieni cer ca ornitorincul să fie introdus pe lista „speciilor ameninţate”, după ce populaţia de ornitorinci din Australia s-a redus drastic în ultimii 30 de ani, informează Agerpres.

Mai mulţi experţi de la Universitatea New South Wales (UNSW) au trimis luni un set de recomandări guvernului statului New South Wales (NSW), în urma unui raport care evalua riscul de extincţie pentru această specie.

Potrivit raportului habitatul acestui animal amfibiu, cu coadă de castor şi care trăieşte în estul Australiei, s-a redus cu până la 22% în ultimii 30 de ani.

Oamenii de ştiinţă estimează că populaţiile de ornitorinci au scăzut cu peste 50% din cauza defrişărilor istorice, regularizării cursurilor râurilor şi secetei extreme.

„Ornitorincul continuă să se confrunte cu ameninţări permanente în habitatul său. Acţiuni nesustenabile de extragere a apei şi defrişările vor pune în continuare presiune pe ecosistemele de apă dulce şi vor determina un declin suplimentar în viitor”, a precizat autorul principal al studiului, Gilad Bino.

În prezent, această specie este catalogată ca „aproape ameninţată” de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), dar nu este considerată ca ameninţată din punctul de vedere al Legii pentru protecţia mediului şi conservarea biodiversităţii din Australia (EPBC).

Schimbarea clasificării va creşte atenţia plasată asupra unor evenimente care ar putea pune specia în pericol şi ar prioritiza monitorizarea acesteia.

Koala, alt animal din Australia aflat în pericol de extincţie
Luni, ministrul Mediului din Australia, Sussan Ley, a anunţat un program destinat protejării koala cu un buget de 18 milioane de dolari australieni (13 milioane de dolari americani), care cuprinde o serie de măsuri destinate sprijinirii eforturilor de conservare după incendiile devastatoare de vegetaţie din perioada 2019-2020.

Populaţia combinată de koala din Queensland, NSW şi Teritoriul capitalei australiene este în prezent considerată „vulnerabilă”, ceea ce a contribuit la alocarea de resurse pentru această specie.sursa digi 24

Arată mai mult

Articole din aceeași categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button