jokerulvirtual.ro

POLITICĂ

Raport oficial al SUA: China a ascuns deliberat gravitatea epidemiei pentru a importa masiv echipament medical de protecție.

Washingtonul acuză China că a ascuns adevărata dimensiune a epidemiei de coronavirus din țară, cu scopul de a achiziționa de pe piața internațională resursele medicale necesare pentru a combate virusul, arată un raport oficial american oferit de Associated Press și Politico. 

Liderii chinezi au “ascuns în mod intenționat” severitatea pandemiei de restul lumii la începutul lui ianuarie, arată un raport redactat de Departamentul de Securitate Internă. Raportul de patru pagini spune că Beijingul nu a informat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) că virusul a provocat deja o epidemie, pentru a colecta, inclusiv prin importuri, o rezervă suficientă de echipamente de protecție.

Este vorba despre măști sau costume de protecție, mănuși și chiar ventilatoare, echipamente critice, care au lipsit multor state occidentale, în special în prima parte a epidemiei. 

Dezvăluirea vine într-un moment în care administrația lui Donald Trump și-a intensificat criticile la adresa Chinei. Duminică, secretarul de stat Mike Pompeo a subliniat că Beijingul este responsabil pentru răspândirea virusului și că trebuie tras la răspundere. 

Pompeo, noi acuzații la adresa Chinei:

Într-o intervenție televizată, duminică seară, secretarul de stat Mike Pompeo a confirmat că administrația de la Washington împărtășește concluziile raportului. Întrebat de o jurnalistă ABC News dacă Beijingul a ascuns gravitatea epidemiei pentru a cumpăra cât mai multe măști, Pompeo a răspuns afirmativ:

“Ați înțeles destul de bine. Putem confirma că Partidul Comunist Chinez a făcut tot posibilul ca lumea să nu afle la timp despre ce se întâmpla.”

Pompeo a mai susţinut duminică faptul că ar exista dovezi semnificative conform cărora noul coronavirus provine dintr-un laborator al oraşului chinez Wuhan. “Există probe imense că de acolo a plecat”, a insistat secretarul american de stat în declaraţia acordată postului ABC, însă a refuzat să spuna dacă el crede că virusul ar fi fost eliberat în mod intenţionat de chinezi. 

Sursa:Libertatea

Arată mai mult

Articole din aceeași categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button