jokerulvirtual.ro

ECONOMIEPOLITICĂ

Reprezentantul României la OMS: În alte țări, medicii pot să tripleze numărul de paturi într-un spital. La noi, clădirile sunt vechi

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat, într-o legătură telefonică la Digi24, că în spitalele din țară personalul medical lucrează cu tot mai mult oxigen, iar riscurile sunt foarte mari în clădirile vechi, ale căror instalații pot fi suprasolicitate.Întrebat dacă se pot suplimenta numărul de paturi într-o secție ATI, Rafila a spus că această procedură este frecventă în spitalele din afară și a dat exemplu Israelului, menționând că acolo în situații de urgență, unitățile medicale prin construcție sunt concepute încât medicii pot tripla numărul de paturi într-un timp foarte scurt. În România, în schimb, o astfel de infrastructură la nivelul anilor 70 nu poate corespunde unor standarde care să poata fi aplicate în mod similar cu ceea se întâmplă în alte țări.

„Ce s-a intâmplat la Spitalul Județean din Neamț este și din cauza presiunii pe sistemul de sănătate, pentru că timpul e scurt și să organizezi diverse resurse suplimentare nu e foarte simplu, iar structura spitalelor în România e cea care este. Nu numai echipamentele conteză, ci și structura fizică a cladirilor care vedeți ca nu e printre cele mai bine.

Am înțeles că spitalul din Neamț are 2 corupuri, unul făcut în 1950 și unul în anii 70, deci e clar că e vorba de clădiri care prin natura lor reprezintă un risc. Până la o anumita limita se pot suplimenta si numărul de paturi în anumite zone dacă sunt încăperi mari și mai înalte. Nu înseamnă să înghesui paturile încât să nu poți îngriji pacienții sau să existe risc de infectare între pacienți.

Am văzut spitale organizare în alte țări, de exemplu în Israel. Acolo în situații de urgență, unitățile medicale prin construcție sunt concepute încât medicii pot tripla numărul de paturi într-un timp foarte scurt. Pentru că au spații suplimentare care le permite să poata fi crescut numărul de paturi. O astfel de infrastructură în România, la nivelul anilor 70, nu poate corespunde unor standarde care să poată fi aplicate în mod similar cu ce se întâmplă în alte țări.

Nu șiu dacă e vorba de agloemerație, nu aglomerația a dus la acest deznodamant, ci starea fizică a clădirii care este veche, din 70. Când tu utilizezi tot mai multe echipamente intr-o zonă în care clădirea respectivă a fost prevazută pentru alte tipuri de consumuri, lucrurile nu pot să meargă așa”, a spus Alexandru Rafila.SURSA DIGI 24

Arată mai mult

Articole din aceeași categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button