jokerulvirtual.ro

POLITICĂ

Sumă colosală de bani falși tipăriți în Rusia și destinați Libiei

Autorităţile din Malta au confiscat bancnote libiene false în sumă echivalentă cu 1,1 miliarde de dolari, tipărite de o firmă din Rusia. Anunțul a fost făcut de Departamentul de Stat al SUA, în timp ce Malta nu a emis până acum niciun comunicat oficial pe această temă, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Statele Unite salută anunţul din 26 mai al guvernului Republicii Malteze privind confiscarea a 1,1 miliarde de dolari de monedă libiană falsă, tipărită de societatea anonimă Goznak – o societate de stat rusă – şi comandată de o entitate paralelă ilegitimă”, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat postat vineri. „Banca centrală a Libiei, al cărei sediu se află la Tripoli, este singura bancă centrală legitimă a Libiei. Afluxul de monedă libiană falsă tipărită de Rusia în ultimii ani a exacerbat dificultăţile economice ale Libiei”, spun americanii.

Ciudat este că deși comunicatul Departamenului de Stat invocă un „anunț al guvernului Republicii Malteze”, autorităţile din această țară nu au emis până acum niciun comunicat oficial pe această temă, notează AFP. Totuşi, cotidianul Malta Today a menționat subiectul într-o postare pe Facebook, intitulată „1,1 miliarde de dolari în monedă libiană falsă confiscate în Malta”, însă articolul nu mai putea fi consultat pe site-ul publicaţiei sâmbătă la prânz, menționează agenția franceză de știri.

Departamentul de Stat spune că acest incident „subliniază încă o dată necesitatea ca Rusia să pună capăt acţiunilor sale răuvoitoare şi destabilizatoare în Libia”.

Potrivit unui raport al experţilor ONU adresat în decembrie Consiliul de Securitate, compania rusă Goznak JSC a livrat între 2016 şi 2018 băncii centrale paralele din estul ţării bancnote libiene în sumă totală echivalentă cu 7,11 miliarde de dolari.

În Libia, țară căzută pradă haosului după înlăturarea fostului dictator Moammar Gaddafi, în 2011, puterea este disputată între două administraţii rivale: guvernul de uniune naţională (GNA) al lui Fayez al-Sarraj, recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli, şi un guvern paralel în est, controlat de mareşalul Khalifa Haftar, care este sprijinit de Moscova. Conform Pentagonului, Rusia a trimis recent avioane de vânătoare în Libia în sprijinul mercenarilor care luptă alături de mareşalul Haftar.

Arată mai mult

Articole din aceeași categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button